Ajatus lammesta lähti siitä, että halusimme veden yhdeksi olennaiseksi elementiksi, sillä se on ollut hyvin tärkeä aina meidän tuhansien järvien maamme historiassa. Minulla oli kotona käyttämättömänä joskus valmistamani säkkituolin kehikko, joka aikoinaan palveli minua sohvan asemasta. Hyödynsimme siis sitä lammenpohjan kehikkona. Meidän tarvitsi vain rälläköidä sopiva aukko, hitsata pohjan muotoiset tukitangot, ja verkottaa pohja.
Verkotimme kehikon niin, että verkkoa tuli reunan yli niin pystyisimme muotoilemaan sen paikan päällä sen näyttämään luonnolliselta, eikä se olisi vain neliön muotoinen kehikko.
Seuraavaksi oli mietittävä mistä valmistaisimme itse lammen, eli altaan mikä pitäisi vettä. Ennen kuin muistin että minulla oli tuo säkkituolin alusta joutavana mietimme lasikuitu altaan tekemistä, mutta se olisi tullut liian kalliiksi, sen lisäksi siinä käytetyt aineet ovat kamalia myrkkyjä ja olisihan siinä sitä työtäkin jonkin verran enemmän kun pitäisi olla myös muotti jonka päälle lasikuiduttaisi. Nyt kun meillä oli kehikko altaalle, oli mahdollisuus kovettaa jotain biomassalla.
Teimme pienet koekappaleet, ja yritimme kovettaa pienen palan rakennusmuovia paperikasan päälle ( näin saatiin allasta muistuttava muoto). Biomassan kuivuttua huomasimme, että ajatus toimi muuten ihan OK, mutta biomassa ei tietenkään tarttunut rakennusmuoviin vaan lähti repimällä irti. Seuraavaksi kokeilimme samalla tavalla biomassaa kangaspalaan Se toimikin paremmin sillä biomassa imeytyi kankaaseen ja todella kovetti kankaan laittamaamme muotoon.
Seuraavaksi levitimme vanhoja lakanakankaita kehikon pohjan mukaisesti ja levitimme ensimmäisen biomassakerroksen missä piti olla todella nopea kun kangas imi itseensä biomassaa jonkun verran eikä levittynyt niin helposti.
Biomassaa ensimmäiseen kerrokseen meillä meni n. 1 kg ( sekoitussuhde 100:60, eli 100 g muovia tulee 60 g kovetinta, kovalle kulutukselle altistuville 100:70), eli muoviosaa 600 g ja kovetinosaa n.360 g, vähän reilu, kovetinta kannattaa laittaa mieluummin hieman yli ( siis muutama gramma) kuin jättää vajaaksi, muuten ei kovetu koskaan vaan jää tahmaiseksi. Punnitsemisessa paras on digitaalivaaka. Kannattaa myös sekoittaa muoviosa ENNEN kuin punnitsee ja lisää siihen kovettimen, jotta siinä olevat aineet sekoittuvat vielä keskenään. Kun kovetin oli sekoitettu huolellisesti muoviosaan, meillä oli n 15-20 min. aikaa levittää se koko altaaseen. Levitimme massan ihan vain käsin, hyvä suojaus eli valmiiksi huonot vaatteet ja kengät, essu ja kahdet kumihanskat päällekkäin. Levitykseen voi käyttää myös sivellintä tai telaa tms. mutta ovat sitten käyttökelvottomia kun biomassa on kovettunut. Kun ensimmäinen kerros oli levitetty, jätettiin allas kuivumaan seuraavaan päivään. Massa on pölykuiva n. 12 h käsittelystä, uudelleen käsittelyn voi tehdä 2-16 h jälkeen ensimmäisestä käsittelystä. Lopullinen kovuus on 7 vrk jälkeen.
Laitoimme vielä toisen kankaan ja biomassasimme vielä alapuoleltakin jonka jälkeen teimme ensimmäisen koetäytön, minkä avulla pystyttiin havaitsemaan mistä kohdin allas vielä mahdollisesti vuotaa. Suojasimme lattian hyvin suurempien vuotojen varalta, täytimme altaan ja jätimme veden yöksi altaaseen, tietysti tarkistettuamme ensin, että vesi ei vuoda sieltä tulvimalla ja aluksi näyttikin että allas ei vuotanut yhtään, mutta lopullinen tulos huomattaisiin vasta aamulla.
Aamulla huomattiin että lammen alapuolella oleva kangas oli muutamasta kohdasta kastunut joten näin voitiin päätellä vuotokohdat. Käytimme sitten eristeenä polymeerimassaa. Massan kuivuttua tehtiin vielä uusi koetäyttö, joka onneksi näytti hyvän tuloksen eikä vuotanut ollenkaan.
Altaan tyhjennyksen ja kuivumisen jälkeen Maija maalasi altaaseen pohjamaalin. Maaleina käytettiin vanhoja jämä alkydimaaleja, eli vedenkestäviä maaleja.
Seuraavana olisikin vuorossa hiekkapohjan teko. Olin syksyllä 2012 vaellusretkellä Näkkälässä, josta piti saada matkamuistoksia Näkkälän järvestä maailman kauneinta hiekkaa. No, nyt se Näkkälän hiekkakin löysi tarkoituksensa ja päätyikin Vellamon kotilammen pohjalle !
Näkkälän järvi |
Elikkäs Näkkälän hiekkaa purkillinen, paverpolia ja hopea glitteriä kimallukseksi hiekan sekaan.
Ensiksi levitin Paverpolin alueelle johon hiekka tulisi, sitten glitteria koko alueelle jonkin verran...
...hiekka vielä päälle ja annoin kuivua ekan kerroksen.
Ekan hiekka kerroksen kuivuttua huomasin, että jotkut kankaan rypyt jäävät liian härskisti näkyviin niin isompia häivyttelin tuon polymeerimassan avulla ja heitin hiekkaa päälle. Samalla huomasin suihkuttaessani vielä päälle tavallista yleisliimasprayta, että hiekka liimaantuu sillä kaikista parhaiten niin liimasin seuraavat hiekka kerrokset yleisliimaspraylla. Lopuksi kaiken päälle vielä suihkutin kauttaaltaan yleisliimasprayta, jotta kaikki hiekkamuruset pysyvät paikoillaan.
Nyt kun pohja oli muuten valmis, hiekkakin paikoillaan oli viimeisen maalikerroksen paikka. Ja tässä kohtaa pitäisi saada myös se pohjaton lampi- efekti onnistumaan maalien avulla.
Kupari spraylla lisäsin hiekkaan hieman väriä ja tummensin hiekkaa kohdasta josta lampi niin ikään lähtee syvenemään. Pohjattoman pään maalasin kauttaaltaan mustalla spraymaalilla ja vielä häivyttäen hiekkaan päin, jotta sain ''syvenemis''- efektin.
Kankaat, jotka muodostivat sammalikon ja rannan lammen ympärille olivat meidän huovutuskokeiluja sekä juutti-kankaan palasia jotka olin jakanut kolmeen kasaan ja värjännyt eri sävyisissä vihreissä. Niiden alla oli vanhoista kankaista tehty pohjakangas. Liimasin vielä altaan reunoille finnfoamin ja styroxin paloja, niin sain nostettua lammen reunaa vielä hiukan ja kankaat sai hienosti ''roikkumaan'' lammen reunalle.
Lampi oli valmis ja se jäi odottelemaan pystytystä sekä asukkia.
-Mira-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.